Intervju Davorin Vukelić: “Više aktivnosti znači više uspjeha”

Davorin Vukelić diplomirao je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, a trenutno je zaposlen u tvrtki Crossing Technologies kao Big Data Specialist. U petak, 26.2.2016., na FER-u će gostovati na trećem predavanju “Lambda arhitektura”, u sklopu grupe Data Science Croatia. U sklopu inicijative Mozgalo, podijelio je s nama svoje mišljenje o prednostima koje ta inicijativa donosi studentima te o stanju Big Data područja iz vlastitih iskustava.

Koji su vaši interesi na području Big Date?

Bavim se proučavanjem i primjenom raznih alata za rad s velikim podacima i načinom integriranja u Big Data sustav. Big Data sustav se sastoji od raznih tehnologija i veliki je izazov uskladiti rad svih alata. Konkretno, jedan od trenutnih koncepata je “Lambda arhitektura” koju smo u svojoj inačici uspjeli primijeniti u proizvodu koji razvijamo u sadašnjoj tvrtki.

Zašto baš to?

Za bavljenje podacima potrebno je prvenstveno moći na neki način upravljati njima. Dugačak je put od dohvata podataka pa do stvaranja informacija iz dohvaćenih podataka i predočenja informacija krajnjem korisniku. Korisnik informacija dobivenih iz podataka donosi odluke na temelju njih, što znači da informacija mora biti točna i pravovremena.

Koja su Vaša iskustva na tom području?

Do sada sam radio u dvije tvrtke. U sadašnjoj razvijamo proizvod koji ima za svrhu prikaz informacija u realnom vremenu dok istovremeno pohranjujemo podatke i informacije za daljnje analize. Postavio sam Big Data sustav koji nam omogućuje takvu primjenu. U prethodnoj tvrtki sudjelovao sam na međunarodnom projektu FERARI u sklopu kojeg smo se bavili insitu obradom podataka u realnom vremenu. Neovisno od toga razvili smo Big Data sustav za jednu domaću telekomunikacijsku tvrtku za batch obradu i pohranu velike količine podataka koje generiraju. Sudjelovao sam i na više proof of concept projekata koji su uspješno dovršeni.

Zašto ste se počeli baviti tematikom datamininga i Big Date?

Uvijek me je interesirao rad s podacima i informacije koje se mogu dobiti njihovom kvalitetnom obradom i istraživanjem. S pojmom Big Data susreo sam se već prvog radnog dana. Prije toga nisam previše obraćao pažnju na tu tehnologiju. Pružila mi se prilika da sudjelujem u takvoj vrsti projekta i nakon početnog proučavanja došao sam do zaključka da je to vrlo inovativno područje koje se udaljava od klasičnih metoda. Sudjelovati u nečemu takvome je uzbudljivo jer uvijek pronalazim nove izazove.

Što mislite o trenutnoj popularnosti Big Date u Hrvatskoj?

Popularnost Big Date u Hrvatskoj je velika, ali nedostaje konkretne primjene. Neke tvrtke su primijenile Big Data tehnologije, ali većinom na proof of concept razini. Potrebno je malo više hrabrosti za uvođenje takvih sustava jer u velikim podacima se krije neprepoznata vrijednost.

Što mislite o porastu broja poduzeća, a samim time i brojem zainteresiranih te stručnjaka, koji se bave tim područjem?

Broj tvrtki i stručnjaka se povećava jer postoji potražnja tržišta za njihovim uslugama. Trenutno je takva situacija da je tržištu potrebno puno više stručnjaka nego što ih postoji. Big Data su nove tehnologije za koje je potrebno vrijeme kako bi se dobio kompetentan stručnjak. Sve više podataka se generira u svijetu i potrebno je smisleno njima upravljati.

Što mislite o inicijativi kao što je Mozgalo?

Mozgalo je hvale vrijedna inicijativa. Već par godina uspijeva zainteresirati studente za bavljenje velikim podacima i znanosti o podacima. Uspješno prikazuje vještine studenata poslodavcima te je prvi korak u stvaranju stručnjaka u tom području.

Zašto bi se, po Vama, studenti FOI-a trebali priključiti projektu Mozgalo?

FOI-i je jedan od fakulteta koji se bavi konkretnom primjenom podataka u poslovanju. Kroz nekoliko predmeta moguće je dobiti pregled područja. Hvatanjem u koštac sa zadanim problemom dobiva se osjećaj da li je to nešto čime se želi baviti u budućnosti. Nakon odrađenog zadatka (projekta) s više ili manje uspjeha, donijet će studentu znanje, iskustvo i osjećaj je li to njihovo buduće područje interesa.

Što biste općenito preporučili studentima, zainteresiranima za ovo područje?

U podacima postoji puno više informacija nego što možete zamisliti. Vi morate otkrivati informacije i morate biti pažljivi da vam u tim podacima nešto bitno ne promakne. Za početak počnite otkrivati neke osnovne alate i znanja za rad. Malo po malo, jedno za drugim, doći ćete do seta osobnih vještina s kojima možete raditi što god poželite.

Koji su Vaši savjeti za studente koji se žele baviti ovim područjem?

Studente koji se žele baviti tim područjem očekuje jako puno samostalnog učenja. Tu ne pomažu diplome i certifikati. Tehnologija i znanje se mijenjaju velikom brzinom i to je potrebno popratiti. Ova područja u svakom segmentu bave se istraživanjem. Ako studente privlači istraživački način rada, tada je ovo pravo područje njihovog interesa.

Želite li još nešto dodati?

Uključite se u Mozgalo. Sudjelujte na DSC-u. Više aktivnosti znači više uspjeha.

Intervju preuzet sa: eStudent.hr

Komentari