Big Data i “nova” znanost o mrežama

Naše novo predavanje vodi nas u područje umreženosti današnjice i njezine analize pomoću Big Data tehnologija. Dr. Markus Schatten, naš idući predavač, profesor je na čelu AI laboratorija na Fakultetu organizacije i informacija Varaždin. Završio je poslijediplomski studij smjera Informacijske znanosti, također na Fakultetu organizacije i informatike magistarskim radom pod naslovom “Zasnivanje otvorene ontologije odabranih segmenata biometrijske znanosti te doktorsku disertaciju pod naslovom “Programming Languages for Autopoiesis Facilitating Semantic Wiki Systems”.

Agenda:

18:00 – 19:30 “Big Data i “nova” znanost o mrežama”
dr. Markus Schatten

Datum: 14.12.2016. u 18 sati

Lokacija: Ekonomski fakultet Zagreb, Trg Johna Kennedyja 6, 10 000, Zagreb

Dvorana: Dvorana 30

FACEBOOK: facebook.com/datasciencecroatia

DETALJI PREDAVANJA:

Ovako naš predavač najavljuje svoje predavanje:

“Teorija mreža, ili kako je naziva Barabasi, “nova” znanost o mrežama suvremeno je područje istraživanja koje je otkrilo mnoge zakonitosti u današnjem umreženim svijetu. Mreže su svugdje oko nas: transportne mreže, biološke mreže, računalne mreže, semantičke mreže, tehnološke mreže i možda najrazvikanije društvene mreže danas se istražuju različitim metodama gdje se otkrivaju nove zakonitosti i stvaraju interesantne aplikacije. Obzirom da je velik dio podataka o mrežama (posebice društvenih, semantičkih i računalnih) danas dostupno on-line na najpoznatijoj mreži, one sve češće postaju predmet BigData analiza i vizualizacija u komercijalnoj primjeni. Predavanje će dati uvod u teoriju mreža, predstaviti neke od najvažnijih metoda koje se primjenjuju u kontekstu analize i vizualizacije podataka te dati pregled nekih OpenSource alata i modula koji se mogu koristiti za analitiku.”

 

Neovisno o predavanju, na kraju će se održati kratka demonstracija OpenSource alata za razvoj baza podataka “The Baze” koji razvija predavač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *